Lontarkan visi anda keluar dari kepompong asmara

Thursday, 21 April 2011

Tuisyen Filem (Mari Membaca Filem!)

Kebanyakan daripada rakyat Malaysia, tidak memahami dunia seni. Bagaimana mahu menganalisa sesebuah persembahan, menilai sebuah lukisan, memahami gerak tari dan membaca nilai sesebuah filem. Tak kiralah filem Malaysia mahupun luar negara. Mereka menonton trailer filem, melihat pelakon yang ternama, menonton filem tersebut dan apabila keluar dari pawagam, mereka pergi makan. Ini bermakna mereka menganggap filem (wayang gambar) sebagai hiburan semata-mata walhal di dalam filem itu sendiri banyak perkara yang boleh dibincangkan dan dibaca – walaupun di dalam filem itu tidak menerangkan segala-galanya dalam dialog, ia akan diterangkan dengan set, rekaan filem, sinematografi (secara amnya, mis-en-scene).

                Jadi, ‘Tuisyen Filem’ ini merupakan sebuah bengkel (kelas belajar = tuisyen) untuk menerangkan dan mengajar pelajar (rakyat Malaysia yang menghadirkan diri) cara membaca sesebuah filem – secara amnya, bagaimana menilai sebuah filem selepas menonton. Kelas ini juga dibukakan khusus kepada bloggers yang berminat dalam bidang seni dan berminat dalam bidang penontonan filem tetapi tidak dapat memahami filem itu. 
Tarikh : 8 Mei 2011 (Ahad)

Masa : 9 pagi - 6 petang

Tempat : ASWARA

Yuran : RM 20

(akan dapat baju T-Shirt 'Angkatan Pembikin Filem' serta sedikit lain-lain cenderahati)Kelas :-

10 pagi : Competent Film, Good Film & Great Film’ (filem yang berupaya bercerita, filem yang baik dan filem yang hebat) oleh Maz Irwan Azani

11.30 pagi : Analysis Film’ (filem analisa) oleh Azri Abu Hassan

2 petang : 'Mis-En-Scene' oleh Patrick Lim

3.30 petang : Result for Watching Film’ (mendapat keputusan dalam menonton filem) oleh Samad Hassan


Minum pagi, makan tengah hari dan minum petang juga akan disediakan. Selepas sesi tuisyen tamat, sesi bergambar akan diadakan.

Kepada mereka yang gemar menonton filem, yang berminat dengan dunia perfileman, umur 15 tahun dan ke atas, amatlah dialu-alukan. Dan diingatkan juga, supaya pemikiran matang diperlukan dalam sesi kelas ini nanti. 

Jadi, datanglah beramai-ramai! 
Sebarang pertanyaan : 


Facebook : Angkatan Pembikin Filem / Tuisyen Filem (Mari Membaca Filem!)
angkatanpembikinfilem@gmail.com
Azri Abu Hassan : 012-3618562
Ashroff Nor Shaid : 019-2942092
Maz Irwan Azani : 014-3454365 
Suhaili Nurdin : 012-2528460

No comments:

Post a Comment